SEKSUAALITERVEYS

Seksuaalisuus on olennainen osa ihmisenä olemista koko ihmisen elämänkaaren ajan. Ihminen puhuu ja kuuntelee aluksi kosketuksen kautta ja kosketuksen kieltä.

Meidän ihomme on ihmisen suurin elin. Kosketusaisti avaa tunteita, jotka elävät kehon kautta. Kaikkein herkin ja intiimein läheisyyden muoto on seksuaalinen vuorovaikutus. Seksuaalisuus on paljon muutakin kuin yhdyntää.

Sukukypsyyden tullen murrosiässä avautuu uusi maailma, jossa seksuaalisuus tulee omaan käyttöön. Silloin on löydettävä rajat itsen ja muiden välillä.

Yksilöllisyys, erillisyys ja oikeus omaan elämään on osa aikuisuutta. Siihen kuuluu vahvasti vastuunottaminen mm omasta seksuaalisuudestani ja omista tunteistani. Seksuaalisuudessa ihminen on äärimmäisen herkkä ja haavoittuva ja altis häpeän syntymiselle. Seksuaaliterapia voi auttaa tutustumaan ja ratkaisemaan erilaisia häpeän tunteita. Oman epävarmuuden ja pelkojen paljastaminen ja niiden ilmaiseminen voi johtaa tasapainoisempaan kokemukseen omasta seksuaalisuudesta.

Kokemus naisena ja miehenä olemisesta muuntuu koko elämänkaaren ajan. Vaihtelut läheisyydessä toiseen ovat tavallisia, luonnollisia ja tarpeellisiakin.

Suhde toiseen on aina suhde itseen. Parhaimmillaan seksuaalisuus on rakkauden palvelijana. Yhteinen oleminen, pysähtyminen, antautuminen ja tunteiden kuunteleminen avaavat mahdollisuuksia elämänvoiman virtaamiseen vapaasti mielen ja kehon kautta. Kuten luonnonkierrossa vaihtelevat kevät, kesä, syksy ja talvi, voivat nämä vuodenajat ilmentyä myös seksuaalisuudessa ja ihmisen sielunelämässä. Olemme osa luontoa ja sinun oma kehosi on hyvin viisas. Kehon viisautta ja terveyttä voi oppia tiedostamaan, tukemaan ja hoitamaan, sillä keho ja mieli ovat yksi suuri kokonaisuus.

 

”Ihmisyys toteutuu

sillalla

sinusta minuun”

Martti Lindqvist

Sagittarius Oy | Laulunmaankatu 14 B 2 , 33800 Tampere | Puh. 040 765 7785, 040 965 1035 | info@sagittarius .fi